poniedziałek, 25 listopada 2013

Korzenne ciasto potrójnie nadziane speculoosami

To proste i bardzo efektowne ciasto idealnie sprawdzi się w czasie przedświątecznego oczekiwania. Pachnie już korzeniami i niesamowicie umila listopadowe wieczory spędzone przy szklaneczce grzanego wina. Nadziane jest potrójnie słodkimi speculoosami, pachnie wanilią i kokosem...
Jak tu się mu nie oprzeć?!



Ciasto korzenne ze speculoosami
(źródło)

- 5 jajek,
- 180g cukru trzcinowego (ja dałam 100g białego i 80g muscovado),
- 2 łyżki kremu do smarowania speculoos (można zastąpić płynnym karmelem lub pominąć),
- 1/2 laski wanilii,
- 240g przesianej mąki,
- 250g stopionego masła,
- 2 łyzeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ok. 12 szt. ciastek korzennych- speculoosów (w całości) + 8 szt. ciastek pokruszonych drobno na mąkę + 2 speculoosy pokruszone na większe kawałki,

- łyżeczka wiórków kokosowych
- opcjonalnie: łyżeczka przyprawy do piernika


Jajka, krem speculoosowy, wanilię oraz cukier zmiksować na puszysta masę za pomocą miksera.
Stale miksując dodawać powoli stopione masło.
W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz mąkę speculoosową. Składniki sypkie dodawać stopniowo do mokrych ciągle mieszając.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać 1/3 ciasta i ułożyć 4-6 szt. ciasteczek. Przykryć kolejną porcją ciasta, ułożyć kolejne 6 sztuk ciastek i przykryć ostatnią porcją ciasta. Wierzch obsypać pokruszonymi speculoosami oraz wiórkami kokosowymi. Piec w temp. 170 stopni ok. 45 minut.

poniedziałek, 11 listopada 2013

Pierogi ruskie (farsz z serka kremowego)

Mimo wielu zawodowych obowiązków w ten weekend udało mi się znaleźć czas na pracochłonne, ale pyszne pierogi... Ich lepienie uspokaja i odstresowuje, a efekt cieszy jeszcze bardziej.


Farsz przygotowałam dzień wcześniej wieczorem. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam francuskiego serka kremowego St Moret (typu Philadelphia). Już po raz drugi wykorzystuję go do pierogowego farszu i muszę przyznać,że smakuje mi bardziej niż ten z tradycyjnym białym serem
Za jego sprawą nadzienie jest puszyste, kremowe i rozpływa się w ustach.

Ciasto na pierogi - wypróbowany przepis na pielmieni z książki "Kuchnia prawosławna" Tatiany Rużińskiej. Jak dla mnie jest idealne. Miękkie, elastyczne, nie skleja się, dobrze się wałkuje. Bardzo ważne, by ciasto po wyrobieniu 'odpoczęło' ok. 30 minut. Wpływa to na jego smak i plastyczność.

Pierogi ruskie z nadzieniem z serka kremowego
(ok.70 sztuk - pierogi średniej wielkosci)

Ciasto:
- 1kg mąki pszennej,
- 450ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju
- sól

Z podanych składników zagnieść dość ścisłe ciasto (jeśli jest taka potrzeba dodać więcej wody), uformować zgrabną kulkę. Przykryć ściereczką i odłożyć na 30-40 minut.

Farsz:
- 1,5 ziemniaków,
- 700g serka kremowego,
- 250g boczku,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz

Cebulę i boczek (pokrojony w kosteczkę) podsmażyć na złoto.
Ziemniaki obrać, ugotować na miękko. Lekko ostudzić i gdy będą jeszcze ciepłe rozgnieść je na puree razem z serkiem. Do farszu dodać boczek oraz cebulkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić na całą noc do lodówki, by smaki się przeszły, a farsz nieco steżał.


Przygotowanie:
Ciasto cienko rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Szklanką /kubkiem wykrawać krążki, nakładać na nie farsz i dokładnie sklejać każdego pieroga. Pierogi wrzucamy na gotująca się, osoloną wodę (dodaję do niej odrobinę oleju). Po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty. Hartować w przygotowanej wcześniej misce z zimną wodą.

Podawać polanę masłem i cebulką.

niedziela, 3 listopada 2013

Tatar z krabem i awokado / Tartare d'avocat au crabe

Awokado to owoc, który kocham miłością warunkową. Awokado na słodko? Nigdy! Tym warunkiem wobec tego jest jego obecność w daniu wytrawnym. Kremowa konsystencja i delikatny, orzechowy smak świetnie współgrają z wyraźniejszymi dodatkami.

To dlatego połączenie awokado + krab smakuje nieziemsko. Siekany owoc skropiony sokiem z limonki i oliwą z oliwek oraz krabowe mięso doprawione dobrym majonezem. Lekka, świeża przystawka. Bardzo prosta i bardzo smaczna. Polecam!


Tatar z krabem i awokado / Tartare d'avocat au crabe
(dwie porcje)


- 2 szt. awokado,
- puszka mięsa krabowego,
- 1/2 limonki,
- szalotka lub mała czerwona cebula,
- natka pietruszki,
- łyżka majonezu,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek

Mięso krabowe odsączamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z łyżką majonezu.

Awokado kroimy na pół. Pestkę wyrzucamy. Miąższ kroimy w kosteczkę. Delikatnie łączymy z posiekaną szalotką, sokiem z limonki, natką pietruszki, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.

Tatar podajemy warstwowo. Warstwa awokado + krab + awokado. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...