Pyszna przekąska na letnie dni. Kozi ser uroczo komponuje się z suszonymi morelami. W tych koreczkach najciekawsza jest różnica tekstur - kremowy serek, miękka i aromatyczna morela oraz chrupiący mak.
Może nie jest on najpraktyczniejszy w jedzeniu, ale kto by się tym przejmował? Przecież mamy długi weekend :)
Kuleczki z koziego sera
(na ok.6 sztuk) / źródło: 1 millon de menus express
-150g koziego twarożku,
- 6 suszonych moreli,
- mak do posypania
Ser najlepiej dobrze schłodzi w lodówce, a przed przygotowaniem jeszcze 15 min. w zamrażarce. To sprawi,że formowanie kuleczek będzie dużo łatwiejsze. Każdą morelę obtaczamy w kozi serku formując zgrabne kulki. Schładzamy w lodówce i posypujemy makiem.
Podajemy schłodzone. Wyśmienicie smakuje z kieliszkiem białego wina.
sobota, 17 sierpnia 2013
czwartek, 15 sierpnia 2013
Lekki sernik z jogurtów greckich z morelami
Przepis typu łańcuszek :) Moja mama miała okazję próbować tego sernika u cioci. Posmakował jej tak, że sama go przygotowała. Poczęstowała mnie i ja też przepadłam, więc pokazuję go Wam :)
W oryginale nie ma żadnych dodatków, wobec tego pokusiłam się na owocową wkładkę.
Przepis jest prosty, niedrogi i szybki w wykonaniu. Sernik smakuje nieziemsko! Jest lekki, napowietrzony, nie tak bardzo tuczący jak klasyk i wspaniale wieńczy letnie posiłki. Podaję go schłodzony, gdyż tak mi smakuje najbardziej.
Sernik z jogurtów greckich z morelami
- 3 jogurty greckie (każdy po 400g)
- 6 jajek
- 3 budynie waniliowe,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru (najlepiej puder,ale ja dodałam drobnego,zwykłego cukru)
- biszkopty lub maślane herbatniki
- owoce
Żółtka ubić mikserem z jogurtami greckimi. Następnie dodać budynie, olej i jeszcze raz wszystko przemiksować. Białka upić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą jogurtową. Na spód blachy wyłożyć ciasteczka i wylać całą masę. Na wierzch ułożyłam pokrojone morele. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, aż zarumieni się wierzch.
Smacznego!
W oryginale nie ma żadnych dodatków, wobec tego pokusiłam się na owocową wkładkę.
Przepis jest prosty, niedrogi i szybki w wykonaniu. Sernik smakuje nieziemsko! Jest lekki, napowietrzony, nie tak bardzo tuczący jak klasyk i wspaniale wieńczy letnie posiłki. Podaję go schłodzony, gdyż tak mi smakuje najbardziej.
Sernik z jogurtów greckich z morelami
- 3 jogurty greckie (każdy po 400g)
- 6 jajek
- 3 budynie waniliowe,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru (najlepiej puder,ale ja dodałam drobnego,zwykłego cukru)
- biszkopty lub maślane herbatniki
- owoce
Żółtka ubić mikserem z jogurtami greckimi. Następnie dodać budynie, olej i jeszcze raz wszystko przemiksować. Białka upić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą jogurtową. Na spód blachy wyłożyć ciasteczka i wylać całą masę. Na wierzch ułożyłam pokrojone morele. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, aż zarumieni się wierzch.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)