czwartek, 20 września 2012

Pikantna zupa z chorizo i z kukurydzą

Wróciłam z urlopu :) Bardzo się cieszę, że znów jestem z Wami. Jednocześnie wciąż mam w sercu tyle cudownych wspomnień, a wir codzienności stara się mi je rozproszyc. Na próżno!

Wróciłam i zastałam Alzację jesienną...jeszcze słoneczną, ale już nieco chłodną. Potrzebowałam coś jesiennego...na rozgrzewkę.... Zupa! Pikantna zupa z chorizo zagęszczana puree z kukurydzy. Przysmak jakich mało! Polecam na jesienną, sycącą rozgrzewkę.


Pikantna zupa z chorizo i z kukurydzą

- pętko ostrej kiełbasy chorizo (ok. 300g),
- duża puszka kukurydzy,
- ok. 1-1,5l bulionu pomidorowego (u mnie pomidorowa 'z wczoraj', ale można dodać bulion warzywny + pomidory z puszki),
- duża cebula,
-2 ząbki czosnku,
- garść ulubionego makaronu,
- sól,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek



W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej chorizo pokrojone w półplasterki. Przekładamy go garnka. Następnie smażymy posiekaną cebulkę z czosnkiem i dodajemy do garnka z chorizo. To wszystko zalewamy bulionem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Po tym czasie dorzucamy makaron i gotujemy aż będzie miękki. Połowę puszki kukurydzy miksujemy blenderem - puree dorzucamy do zupy wraz z połową niezmiksowanej kukurydzy. Solimy wg. uznania.

Podajemy z natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...